Auditul şi auditori energetici

Pe 30.10.2102 a avut loc şedinţă consiliului ştiinţific al IE AŞM la care s-a examinat problema pregătirii specialiştilor în efectuarea auditului energetic. A raportat despre problema în discuţie directorul Institutlui dr.hab. Vladimir Berzan.

S-a menţionat noile tendinţe în promovarea eficienţei energetice în Republica Moldova, care în prezent au la bază şi o platformă legislativă cu posibilităţi de acoperire financiară a măsurilor de eficienţă energetică. Aceste posibilităţi sunt susţinute de instituirea Fondului pentru eficienţă energetică, pregătirea regulamentelor despre auditul energetic, auditorii energetici, Metodologiei de determinare a costurilor auditului energetic.

Deoarece IE AŞM este o institutie de profil, acreditată în domeniul energeticii s-a propus o participare mai activă din partea colaboratorilor Institutul în acţiunile de promovare a măsurilor de eficienţă energetică lansate de către Agenţie de Eficienţă Energetică, inclusiv privind şcolarizarea lor la cursul de pregătire a audorilor energetici de către AEE. În acest context s-au discutat candidaturile angajaţilor IE AŞM, care după nivelul de pregătire profesională pot fi recomandaţi la cursul respectiv. În baza discuţiilor s-a propus lista angaţilor IE AŞM, recomandaţi prin decizia Consiliului Ştiinţific al IE AŞM. Coordonat al acestei activităţi a fost nominalizat şef laborator „Surse regenerabile de energie”, dr. Vitalie Burciu.