Eveniment produs pe 14 mai 2013

Eveniment produs pe 14 mai 2013

Pe 14 mai 2013 la Chişinău a avut loc Atelierul„Dezvoltarea şi Evaluarea portofoliului de politici consacrat Atenuării şi Adaptării la Schimbările Climatice pentru R. Moldova” organizat de Institutul de Energetică AŞM în cadrul proiectului PROMITHEAS-4 „Transferul de cunoştinţe şi necesităţi de cercetare pentru pregătirea portofoliilor de politici dedicate atenuării şi adaptării la schimbările climatice”, finanţat pentru o perioadă de trei ani (2011-2013) de UE în cadrul programului FP-7.

Obiectivul Atelierului: prezentarea rezultatelor privind elaborarea instrumentului destinat identificării politicilor spre atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice

Descrierea succintă.12 ţări din regiune au fost atrase spre elaborarea Instrumentului. După doi ani de studii a fost propus ca acesta să cuprindă: Modelul de calcul LEAP, recunoscut internaţional, şi Metoda AMS de evaluare multicriterială a scenariilor (detalii – pe www.ie.asm.md).La Atelierul din 17.05.13 au fost prezentate politicile şi scenariile de dezvoltate pentru R.Moldova elaborate în baza acestui Instrument, identificându-se,de asemenea, lacunele şi necesităţile de cercetare ulterioare

Faza de realizare. Instrumentul este deja disponibil experţilor (www.ie.asm.md)

Printre concluziile Atelierului fac parte:

1. Atelierul a fost foarte informativ pentru audienţă prin rezultatele prezentate, în toate domeniile în care proiectul PROMITHEAS-4 a fost consacrat: colectarea de informaţii şi date,metodologia de selectare a scenariilor, modelul aplicat pentru calcularea scenariilor şi evaluarea lor,lacunele şi necesităţile de cercetare pentru pregătirea portofoliilor de politici la capitolul atenuare şi adaptare.

2. Drept urmare a şcolarizărilor dedicate calculării scenariilor cu aplicarea modeluluiLEAP, acesta din urmă a fost croit astfel ca să corespundă condiţiilor specifice ale R. Moldova, unde 96% din resursele energetice sunt importate.

3. Lista lacunelor şi a necesităţilor de cercetare identificate reprezintă un suport pentru experţii naţionali spre promovarea de noi studii şi cercetări în vederea alcătuirii unei platforme pragmatice orientate spre obţinerea de rezultate în ceia ce priveşte determinarea volumului de gaze cu efect de seră în viitor.

4. Atelierul a recunoscut că în scopul implicării surselor regenerabile de energie la calcularea scenariilor aferente schimbării climatice este necesar să se ţină cont de lipsa energiei de balansare pe teritoriul ţării, ponderea lor fiind atrasă în dependenţă de această carenţă.

Dezvolltarea şii evalluarea pachetulluii de polliitiicii priiviind atenuarea/adaptareaschiimbăriillor de mediiu îîn Republliica Molldova