Seminar practic ,, Sursele regenerabile de energie şi conservarea energiei în gospodăria fermieră a pedagogului dlui Anton Port”

Centrul Republican ,,GUTA-CLUB” a organizat la 7 aprilie 2010 în satul Popeasca r-ul Ştefan Vodă un seminar practic cu genericul ,, Sursele regenerabile de energie şi conservarea energiei în gospodăria fermieră a pedagogului dlui Anton Port”, pentru pedagogi, savanţi şi membrii juriului Naţional al concursului SPARE în Moldova.
La seminar au participat 18 pedagogi din şcoli şi licee a municipiului Chişinău şi a altor raioane din Moldova. Printre oaspeţi şi participanţi au fost savanţii Institutului de Energetică al AŞM doctor habilitat în ştiinţe tehnice Vladimir Ermuratschii, doctor în economie Ilie Timofte, savant metodist al Institutului de Ştiinţă şi Educaţie dul N. Odoleanu şi alţii.
Prima etapă a seminarului a avut loc în şcoala – gimnaziu a satului Popeasca unde dul. Anton Port lucrează ca pedagog de matematică. Oaspeţii au fost întâlniţi de elevi din Clubul ecologic local cu poezii şi un imn consacrat clubului ,,GUTA – CLUB” şi proiectului SPARE.
La seminar au fost examinate chestiuni actuale pentru Moldova în domeniul conservării energiei, utilizării surselor regenerabile de energie şi protec’ia mediului soluţionare a problemelor schimbării climei la nivel local şi republican.
Şeful laboratorului Surse energetice regenerabile al Institutului de Energetică al AŞM, conducătorul ştiinţific al proiectelor de cercetare ale elevilor dul Vladimir Ermuratschii în luare de cuvânt a menţionat că pentru Moldova ca priorităţi sunt următoarele activităţi:

  1. Utilizarea energiei solare pentru obţinerea energiei termice;
  2. Obţinerea biomasei pentru cogenerarea energiei termice şi electrice;
  3. Melioraţia energoeficientă în agricultură.

Un rol important în soluţionarea problemelor acestor activităţi îl are participarea elevilor şcolilor şi liceelor din Republica Moldova în proiectul SPARE.

În luarea de cuvânt dul Ilie Timofte, secretar ştiinţific al Institutului de Energetică a menţionat că Institutul susţine activitatea elevilor prin pregătirea şi prezentarea proiectelor la concursul republican SPARE, atrage elevii în implicarea lor în bază de voluntariat în unele proiecte ale Institutului şi, de asemenea, participarea savanţilor Institutului în calitate de experţi al juriului concursului SPARE. Partea a doua a seminarului a avut loc în gospodăria dlui Anton Port.

Foto 1: Participanţii seminarului

Foto 2: Instalaţia eoliană în gospodăria dlui Anton Port.

Foto 3: Instalaţia eoliană în gospodăria dlui Anton Port.

Foto 4: Instalaţii de valorificare a energiei solare.