Masa rotundă “Provocările - cheie ce privesc promovarea SER în Republica Moldova”, organizator Facultatea de Energetică a UTM.

12.05.2015.Masa rotundă “Provocările - cheie ce privesc promovarea SER în Republica Moldova”, organizator Facultatea de Energetică a UTM.

Subiectul discuției: Promovarea valorificării SER în contextual noii variante a Legii privind utilizarea surselor regenerabile de energie.

Prezentate: 5 rapoarte care sau referit la actualitatea promovării SER în RM și dificultățile aferente (prof. V. Arion, UTM), Promovarea E-SER și provocările asociate , ce reiese din actele normative ale Ue și mecanismele de susținere ( C. Negură, Fondul pentru Eficiență Energetică), capacitatea maximă admisibilă a susrselor intermitente de generare ce pot fi racordate la rețelele electrice ( V. Zastavnețchi, IS Moldelectrica), experiența României în domeniul promovării SER ( A. Săndulesci, Consilier, cancelaria de stat a RM), oportunități de promovare a biotehnologiilor de producere a electricității și căldurii ( A. Ursu , Proiectul Energie și Biomasă). S-a indicat la multitudine de problem ce sunt prezenta astăzi și care pot apărea pe viitor la sporirea producerii energiei electrice din SER și tendința de a elabora unele propuneri pentru sporirea performanței proiectului de lege privind utilizarea SER.  S-au prezentat informații privitor la perspective îndeplinirii obligațiunilor de producere a energiei din SER către 2020. La moment cel mai bine se proiectează componenta –bioenergie. Por fi problem cu producerea electricității și biocombustibilului ( V. Arion). C. Negură a prezenta moment cheie a din directivele și Comunicările  Comisiei Europene privind promovarea politicilor energetice în baza unor noi tendințe ce reiese din experiența acumulată în UE, precum și aspect a utilizării mecanismelor de promovare a SER , care trebuie să aibă caracter adaptat la condițiile de funcționare a pieței energiei. Momente de utilizare a licitației , mecanismului Feed-in etc. reprezentantul IS Moldelectrica dl V. Zastavnițchi  a indicat la caracterul neuniform a curbei de sarcină în sistemul electroenergetic național( vârf de sarcină și iarna și vara  depășesc cam de 2 ori minimul de sarcină). Lipsa capacităților de generare cu caracteristici flexibile de reglare a puterii, ceea ce creează probleme majore în echilibrarea sistemului, chiar și la includerea în acest proces a CERSM. Ca rezultat capacitatea de absorbție a SER este estimată la 120/150 MW, ceea ce este mult mai mic ca prevederile din Strategia Energetică a RM. Prin exemplul prezentat de dl prof. V. Arion din practica funcționării sistemelor electroenergetice a Germaniei și Marea  Britanie privind evoluțiile puterii injectate în sistem  de la 0,128 GW până la 26,6 GW  ( Germania), ce este caracteristic și pentru Marea Britanie numai confirm semnificația  problemei echilibrării sistemului mai ales în condițiile caracteristice pentru RM.

Dl consilier A. Sandulescu a menționat unele particularități a dezvoltării componentei de producere a energiei în baza Ser în România. Astfel  în prezent puterea instalată de producere a energiei din biogaz este de 5,7 MW, biomasă -87 MW, CHE de mică putere-300 MW, eoliană 2956 MW și central PV 1256 MW putere instalată. Totodată, în 2014 producerea de energie de component eoliană a constituit 9% , iar fotovoltaică doar la nivel de 1% în totalul de producere pe țară. Vorbitorul a menționat și faptul, că includerea în circuit a energiei din surse regenerabile  a condus la o creștere a costurilor achitate de către consumatorul final cu 12,2 EURO/MWh, ceea ce se estimează la o majorare de circa 10%.

Dl A. Ursu a prezentat unele perspective de producere a energiei electrice din biomasă și rezultate ale realizării proiectului ENERGIE și BIOMASĂ, care a condus la instituirea unei piețe  a echipamentului și combustibilului din biomasă în Republica Moldova, iar utilizarea acestui combustibil în conceptual de generare distribuită asigură și stabilitatea locurilor de muncă.

În baza discuțiilor s-a propus ca cei prezenți la Masa rotundă să parvină cu propuneri pentru a îmbunătăți proiectul Lege privind utilizarea energiei regenerabile.

V. Berzan