Masa rotundă „Convertoare electrice şi echipament de măsurare a tensiunilor 6,3-35 kV de curent alternativ”

Locul desfăşurării: MOLDEXPO, Chişinău. Expoziţia Internaţional Specializată „Moldenergy”, 17.03.2010, ora 1130-1300 .

Organizatori: Academia de Ştiinţe a Moldovei, Secţia de Ştiinţe Exacte şi Economice, Institutul de Energetică; ELIRI S.A., Uniunea Asociaţiilor Ştiinţifico -Tehnice din Republica Moldova.

Participanţi- 38 persoane.
Dr.hab. V. Berzan a prezentat raportul „Divizoare din microconductoare izolate pentru măsurarea tensiunii înalte de curent alternativ 6,3-35 kV. S-au analizat parametrii de precizie a echipamentului de măsurare a tensiunilor înalte produs de diferite firme, situaţia pe piaţa federaţiei Rusă ( anul 2008) privind transformatoarele de măsurare a tensiunii . S-a constatat creşterea anuală de cca. 20% cu acoperirea la 90% din import, preponderent din China ( 86%).  Transformatoarele cu tensiunea nominală sunt importate din Spania şi Ucraina. S-a constat faptul de o schimbare frecventă a transformatoarelor cu tensiunea nominală 110 kV. Utilizarea microconductoarelor permite obţinerea unui nou produs cu parametri de precizie ridicaţi şi masa redusă. S-a menţionat rezolvarea problemei de calcul a câmpului electric în structuri neomogene şi determinarea zonelor cu cea mai înaltă intensitate, care pot influenţa asupra rigidităţii electrice. 
S-au confecţionat mostre pilot a divizoarelor  sub denumirea DRT 6.3, DRT 24 şi DRT 35. Mostrele sunt prezentate în materialul ilustrativ.

 Tensiunea nominală a divizorului - 6-10 kV±3%;

 Frecvenţa curentului alternativ  - 50 Hz±0,5 Hz;

 Valoarea nominală a tensiunii de ieşire – 3,5V

 Limita admisibilă a erorii  după amplitudine - (±0,1-±0,5)%

 Tensiunea nominală a divizorului - 24 kV;

 Frecvenţa curentului alternativ  - 50 Hz±0,5 Hz;

 Valoarea nominală a tensiunii de ieşire – 3,5 V

 Limita admisibilă a erorii după amplitudine - (±0,1-±0,5)%

 Tensiunea nominală a divizorului - 35 kV;

 Frecvenţa curentului alternativ - 50 Hz±0,5 Hz;

 Valoarea nominală a tensiunii de ieşire – 3,5 v

 Limita admisibilă a erorii după amplitudine - (±0,1-±0,5)%

Ing. Cleimionov Vladimir a prezentat informaţia despre problemele tehnologice a confecţionării divizoarelor de tensiune din microfire şi asigurarea lor metrologică. ELIRI S.A. a confecţionat  divizoare de tensiune cu tensiunea nominală de curent continuu  de un milion de volţi.
Confecţionarea divizoarelor destinate pentru măsurarea tensiunilor de curent alternativ se confruntă cu mai multe probleme şi fiecare clasă de tensiune necesită un studiu special şi modificări constructive originale pentru a asigura nivelul stipulat de precizie. ELIRI S.A. împreună cu Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii al AŞM au elaborat o instalaţie pentru bobinarea elementelor rezistive cu precizia ridicată a valorii rezistenţei.

Dr. M. Şit a expus în raportul său problema prelucrării semnalelor obţinute de la braţul de tensiune joasă a divizoarelor rezistive de tensiune , influenţate de perturbaţii radio. Ca rezultat al unui algoritm special de prelucrare a semnalului eroare metodică s-a redus substanţial, ceea ce deschide posibilităţi de a extinde aceste echipamente  pentru
utilizarea în reţelele cu tensiunea de 110 kV.

Dr. hab. V. Berzan a prezentat raportul  „Fondarea şi dezvoltarea poligonului Surse regenerabile de energie  „Chişinău” cu expunerea conceptului de dezvoltare a acestui obiect.

  
  

S-a elaborat conceptul de arhitectură, care încadrează compartimentele ce se referă la energia solară, eoliană, pompe de căldură, bioenergetică consumatori şi infrastructura, precum şi documentaţia tehnică pentru prima fază de dezvoltare. Destinaţia acestui obiect constă în prezentarea de informaţii credibile şi veridice privind eficienţa utilizării diverselor surse de energie regenerabilă şi a echipamentelor de conversie în alte forme utile de energie. S-a constata că atingerea acestui scop necesită mari eforturi şi cheltuieli.

Объявление