Adunarea generală a Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial a Energiei (CNR-CME)

La 31 ianuarie 2013 a avut loc la Bucureşti, în sala de conferinţe a ISPE, Adunarea generală a CNR-CME. În cadrul lucrărilor s-a audiat darea de seamă a conducerii CNR-CME privind activitatea în anul 2012, îndeplinirea bugetului şi alegerea noului comitet executiv şi a conducerii CNR-CME.

Despăre probleme stringente ale energeticii României şi regionale a raportar dr. ing. Iulian IANCU, preşedinte a comisiei „ Industrie” a Camerii deputaţilor din România, preşedinte al CNR-CME.

Directorul Executiv Gheorghe Bălan a raportat despre activitatea din anul 2012, menţionând organizarea conferenţei FOREN-2012, îndeplinirea bugetului şi domeniile principale ale activităţii în 2013, precum şi sarcinile principele ce vor sta în agenda de activitate a noului Comitet Executiv al CNR-CME, care va fi ales prin vot secret de către membrii Asociaţiei. În raport s-a menţionat colaborarea internaţională a CNR-CME, inclusiv, cu Republica Moldova, cu menţionarea Institutului de Energfetică al AŞM- mebru al CNR-CME şi SA TERMOCOM.

Consilierul Ministerului Energeticii dl prof. ALEXANDRESCU a menţionat disponibilitatea de conlucrare cu membrii Asociaţiei. După o perioadă de peste 20 de ani în România se revine la instituirea Ministerului energeticii, care în prezent se află în stare de organizare. În discuţii s-a menţionat utilitatea acestui pas cu speranţa, că România va avea şi o Strategie energetică, pe care în prezent, după părerea celor care au participat la discuţii ea nu o are.

Dl Secretar de stat, prof., dr. ing. Ioan Dan GHEORGHIU a menţionat în discursul său, că Republica Moldova a aprobat noua variantă a Strategiei energetice 2030 şi a recomandat, ca prezenţii din sală şă se familiarizeze cu conţinutul acestui document. Dl Secretar de stat Ioan Dan GHEORGHIU a apreciat noua variantă a Strategiei energetice ca un document reuşit, concret şi pe care trebuie de luat în seamă la elaborarea strategiei energetice a României, inclusiv, a scenariului de dezvoltare până în 2050. Dl Ioan Dan GHEORGHIU a menţionat şi unele priorităţi al politicii României în contextul colaborării cu Republica Moldova, inclusiv, proiectul construcţiei LEA 400 kV.
Ca prioritate fundamentală a fost indicată sporirea eficienţei energetice (dr. Iulian IANCU), elaborarea metodelor de prognoză a consumurilor de energie şi în această bază de elaborat scenariile de dezvoltare a energeticii, cibernetizarea energetiii prin implementrea conceptului „Smart grid”.

Participanţii la discuţii au menţionat caracterul haotic al dezvoltării energeticii eoliene în România, considerând că aceasta a fost o consecinţă a modei în sector.
S-a propus ca CNR-CME, ca cea mai evidentă şi cu cea mai semnificativă pondere de influenţă în energetica României şă-şi consolideze eforturile întru elaborarea Strategiei energetice, promovarea eficienţei energeticii, asigurării calităţii energeiei electrice şi evidenţa consumului de energie. S-a ajuns la comun acord, ca reprezentanţii României să participe mai activ la lucrărilor diverselor Comitete internaţionale în componenţa cărora sunt incluşi, precum şi în proiectele de cercetare promovate la nivel naţional. S-a lansat ideea, că este necesar de remunerat a activităţilor experţilor, ceea ce va crea condiţii normale de activitate, va trezi interesul pentru participare activă şi asigurarea unei bune calităţi a raporturilor şi recomandărilor elaborate de grupurile de lucru instituite de către CNR-CME.

Adunarea generală a ales organele de conducere ale CNR-CME pentru perioada 2013-2014.

Rezultatele activităţii CNR-CME în anul 2012 pot fi consultate pe pagina web www.cnr-cme.ro prin accesarea materialului “RAPORT ANUAL 2012SINTEZE SI CONCLUZII FOREN 2012”, iar informaţii mai complete se pot consulta la rubrica „ADUNAREA GENERALA A MEMBRILOR ASOCIATIEI CNR-CME, 31 ianuarie 2013” pe adresa:
http://www.cnr-cme.ro/evenimente