Atelierul National de Consultare din cadrul proiectului ENVSEC project “Climate Change and Security in Eastern Europe, Central Asia and the Southern Caucasus”.

La Hotelul Codru, Chişinău , 11.06.2014 au derulat lucrările Atelierului de consultare  de nivel naţional privind  schimbările climatice şi securitatea energetică în Moldova.

Această manifestare  a avut loc în cadrul proiectului “ Schimbările climatice şi securitatea în Europa de est , Asia Centrală şi Caucazul de Nord, finanţat de Uniunea Europeană prin instrumentul de stabilitate şi agenţia pentru dezvoltare a Austriei.

Ca expert invitat de către Centrului Regional de Mediu pentru Europa de Est (REC) din partea IE AŞM a fost directorul Institutului de energetică al AŞM, dr. hab. Vladimir BERZAN. În cadrul acestei sesiuni a fost prezentat raportul “Schimbările climatice şi sectorul energetic”. În raport au fost prezentate informaţii privitor la:

.

La rând cu prezentarea proiectului au fost expuse situaţiile în diferite ramuri ale economiei în condiţiile schimbării climei, care la moment se caracterizează de o mare varietate privind valorile extreme de oscilaţie a temperaturilor, precipitaţiilor, secetei, productivitatea în agricultură, sivicultură, intensificarea stării de excepţie condiţionate de hazarduri naturale şi efectul antropogen, sănătatea publică  şi vulnerabilitatea ecosistemelor .

La atelier a fost organizat şi lucrul în grupuri  privind exerciţii cartografice  pentru a trasa implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice la care a participat şi reprezentantul IE AŞM dna Tatiana Kirillova, identificarea necesităţilor de instruire etc.

V. Berzan