BERZAN Vladimir

BERZAN Vladimir

(născut la 28 ianuarie 1948, Doroţcaia, Dubăsari)

Doctor habilitat în ştiinţe tehnice,

vicedirector pe ştiinţă

al Institutului de Energetică al AŞM,

şef al laboratorului Diagnoza

echipamentului energetic,

menţionat cu medalii şi diplome

la saloane internaţionale de inventică

Vladimir BERZAN activează în cadrul Institutului de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 1971, după absolvirea facultăţii de energetică a Universităţii Tehnice a Moldovei. În prezent deţine funcţia de director adjunct pentru ştiinţă, este şef de laborator la Institutul de Energetică şi profesor universitar interimar la Universitatea Tehnică a Moldovei (din 2001).

În anul 1991 a susţinut teza de doctor în ştiinţe tehnice întitulată „Elaborarea metodei şi a aparaturii de control nedistructiv al calităţii condensatoarelor electrice cu electrozi metalizaţi” la Consiliul ştiinţific specializat de pe lângă Universitatea Tehnică de Stat din Sankt–Petersburg (Rusia).

Teza de doctor habilitat în ştiinţe tehnice cu tema ”Procese electromagnetice tranzitorii în liniile neomogene cu multe fire” o susţine la Consiliul Ştiinţific specializat de pe lângă Institutul de Energetică al AŞM, în anul 1999. Având un caracter fundamental, lucrarea aduce importante contribuţii la dezvoltarea cercetărilor în domeniul diagnozei echipamentului electroenergetic, inclusiv la remodelarea proceselor dinamice în circuitele electrice neomogene şi cu pierderi.

Este autor şi coautor a 140 de publicaţii, inclusiv a 9 monografii, deţine 10 brevete de invenţie.

În 1981 obţine primul brevet de invenţie, în calitate de coautor, iar în anii următori înregistrează alte 4 brevete de invenţie, ca autor şi coautor. Ideile inovatoare îşi găsesc aplicare practică în aparate şi metode de măsurare a tangentei unghiului de pierderi a condensatoarelor. Invenţiile sale sunt menţionate cu diplome şi medalii la EREN a URSS, EREN a Moldovei, de asemenea au fost prezentate în cadrul expoziţiei internaţionale de la Dalat (Vietnam). Implementarea invenţiilor este efectuată în anii 1980-1990 la AŞP „Pozitron” (Sankt-Petersburg), uzinele de condensatoare din Novaia Ladoga, Reazan (Rusia), uzina de televizoare „Electron” din Lvov (Ucraina).

Invenţiile brevetate după 1999 au fost implementate în analizorul de descărcări parţiale utilizat pentru supravegherea on-line a izolaţiei generatoarelor de înaltă tensiune şi realizarea generatorului asincron cu excitare capacitivă pentru instalaţiile eoliene. Efectul economic în urma aplicării invenţiilor la lucrările de reparaţie a generatorului la CET-1 din Chişinău a constituit circa 250 mii lei.

Inventatorul V. Berzan este participant la saloanele internaţionale de inventică „BRUSSELS EUREKA-2001”, „INFOINVENT”, ediţiile din 2001, 2002, 2003 (Chişinău), „ECOINVENT-2003” (Iaşi, România), „INVENTA”, 1999 (Bucureşti), Salonul III al inovaţiilor „Moscova - 2003”, fiind menţionat cu diplome şi medalii.

Pentru activitatea de inventator, implementarea rezultatelor elaborărilor, în anul 1990 Vladimir Berzan este distins cu diploma şi insigna de „Inventator al URSS”.