Conferinţă Naţională „Cercetarea şi inovarea în parteneriat cu mediul de afaceri”

La 10 noiembrie 2011 în Sala azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei au derulat lucrările Cenferinţei Naţionale. „Cercetarea şi inovarea în parteneriat cu mediul de afaceri” organizată de către Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Guvernul Republicii Moldova.

Agenda de lucru a Conferinţei a inclus 7 secţiuni: Agricultura; Mecanizarea agriculturii; Energie regenerabilă; Electronica şi ingineria materialelor; Managementul deşeurilor; Tehnologii informaţionale; Substanţe chimice şi materiale noi, care au acoperit o gama largă de domenii de importanţă prioritară pentru Republica Moldova.

La lucrările conferinţei au participat conducerea de vârf a ţării, savanţi, cercetători, experţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţară, reprezentanţi ai ministerelor, corpului diplomatic, acreditat în ţara noastră, deputaţi . Dl acad. Gheorghe Duca , Preşedinte al academiei a menţionat în cuvântul de deschideră, că scopul a estei manifestări constă familiarizarea mediului de afaceri cu unele soluţii oferite de cercetători pentru a dezvolta o economie durabilă având la bază inovaţiile”.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova a adresat tuturor celor prezenţi sincere felicitări cu prilejul Zilei Mondiale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare Durabilă, precum şi a Zilei Ştiinţei în Republica Moldova. În discursul său Preşedintele interimar al Republicii Moldova a anunţat că pentru merite deosebite în dezvoltarea ştiinţei şi cu prilejul Zilei Mondiale a Ştiinţei a semnat un Decret prin care s-a conferit: Distincţia de stat "Ordinul Republicii" – acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM; Ordinul „Gloria Muncii” – Valeriu Bujoreanu, Alexei Palancean, Mihai Vieru; Medalia „Meritul Civic” – Lilia Bujor, Larisa Bogataia, Maria Nedealcov; Titlul Onorific „Om Emerit” – Gheorghe Eliade, Galina Lupacu, Pavel Vlad.
Viceprim-ministru, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr în raportul său a menţionat, că consolidarea eforturilor mediului nde cercetare şi a mediului de afaceri se pot crea premisele pentru promovarea inovaţiilor şi dezvoltarea economic şi social durabilă a ţării.

Preşedintele Academiei, acad. Gh. Duca a în rapotrul prezentat a trasat verigile de bază a activităţii de cercetare şpre aplicarea rezultatelor obţinute în economie: cercetările fundamentale, cercetările aplicative şi transferul tehnologic, menţionând şi impactul finanţării ştiinţei asupra dezvoltării societăţii. În raport s-a constatat, că structura curentă a economiei ţării noasre este de tipul economiilor care cresc fără inovare şi urmare acestui fapt este foarte actual promovarea unei politici de încurajare a dezvoltarii întreprinderilor naţionale mari în parallel cu dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Întreprinderile mari de rezonanţă naţională au misiune de a fi piloni ai dezvoltării industrial şi a cercetării, iar cele mici să asigure flexibilitatea, mobilitatea şi sporirea capacităţii de adaptare a economiei la provocările şi noile3 condiţii ce se formează pe piaţa internă şi externă.

Primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă a menţionat necesitatea schimbării structurii economiei ţării, care pe parcursu multor ani avea o cotă mare a sectorului agrar spre o dezvoltare a industriilor moderne. În discursul său dl Primar a menţionat ca prioritară problema asigurării cu energie, inclusive a mun. Chişinău şi modernizării acestui segment al economiei.
.
V. Berzan