Schimbările climatice şi sistemele energetice

ICTP-IAEA explorează posibilităţile de reducere a vulnerabilităţii sistemelor energetice

Multe studii privind schimbările climaterice indică o frecvenţă şi intensitate majorată a condiţiilor climaterice extreme, ce pun sub pericol instalaţiile şi infrastructura energetică.

Răspunsul la aceste pericole va solicita noi tehnologii şi strategii politice pentru a reduce expunerea şi vulnerabilitatea, precum şi a majora rezistenţa sistemelor energetic la condiţiile climaterice extreme. Care opţiuni şi strategii pot fi aplicate, a fost subiectul unui seminar de o săptămînă organizat de ICTP-IAEA, care a avut loc în perioada 19-23 aprilie în Trieste, Italia.

"Este important ca noile sisteme energetice să fie `climatic fiabile` pentru a fi rezistente şi mai puţin vulnerabile la condiţiile extreme climaterice," a spus directorul seminarului Dl. Ferenc Toth, din cadrul secţiei de Energie nucleară al IAEA. Dumnealui a comunicat că aceasta este în special important pentru ţările în curs de dezvoltare, unde impactul datorită schimbărilor climatice se aşteaptă a fi cel mai sever. Dl. Toth a propus ca ţările să ia în consideraţie extremele climaterice la planificarea sistemelor energetice din viitor. (sursa: www.ictp.it )

La seminar au fost discutate problemele ştiinţifice cheie şi de politică energetică cum ar fi:
• incertitudinea ştiinţifică despre schimbările în natura, magnitudinea şi frecvenţa condiţiilor extreme meteorologice datorate schimbărilor climatice antropogene, formularea acestora pentru a fi utilizate la evaluarea riscurilor şi impactului asupra sistemelor energetice;
• impactul condiţiilor meteorologice extreme asupra instalaţiilor energetice şi infrastructurii de furnizare a energiei;
• opţiunile tehnologice şi strategiile politice pentru a reduce expunerea şi vulnerabilitatea, precum şi a majora rezistenţa sistemelor energetice la daunele datorate climei extreme;
• integrarea opţiunilor promiţătoare şi strategiilor în planificarea energetică naţională şi strategiile energetice internaţionale.

Republica Moldova a fost reprezentată la seminar de Sergiu Robu, colaborator ştiinţific în domeniul planificării dezvoltării sistemelor energetice al Institutului de Energetică al AŞM.

Pentru mai multe detalii: website.

Sursa: Sergiu Robu, IE AŞM