Masa rotundă :Eficienta utilizarii surselor regenerabile de energie in conditiile Moldovei

Masa rotundă: Eficienţa utilizării surselor regenerabile de energie în condiţiile Molodvei.

În cadrul Expoziţiei Internaţionale Specializate „Moldenergy 2013” Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (IE AŞM ) a organizat pe data de 23 martie 2013 masa rotundă cu genericul ”Eficienţa utilizării surselor regenerabile de energie în condiţiile Moldovei”.

Moderator al mesei rotunde a fost directorul IE AŞM , d.h.ş.t. V. Berzan.

Participanţi ai mesei rotunde au fost colaboratori ai Institutului de Energetică al AŞM şi Ministerului Economiei, doctoranzi şi studenţi ai Universităţii Tehnice din Moldova şi Universităţii de Stat din Moldova, elevi ai liceului V. Lupu, mun. Chişinău şi liceului din satul Chişcareni, raionul Sîngerei, reprezentanţi ai micului business.

A fost prezentat raportul „Indicatorii tehnici şi economici a tehnologiilor utilizării surselor regenerabile de energie în condiţiile Moldovei” de către d.h.ş.t., colaborator ştiinţific principal al laboratorului surse regenerabile de energie al IE AŞM, V Ermuratschi. Raportorul a expus metodologia de calcul a indicatorilor de eficienţă, în particular energia utilă, sinecostul energiei şi al altor produse la prelucrarea biomasei. Au fost făcute concluziile privind priorităţile şi perspectivele utilizării diferitor tehnologii de utilizare a surselor regenerabile de energie în Moldova.

În continuare a fost prezentat raportul „Încălzitor solar de apă cu termoizolare străvezie pentru irigarea plantelor în sere” de către elevii clasei a 12-a a liceului V. Lupu, mun. Chişinău B. Dziuba şi V. Şerbacov, proiectul cărora a fost transmis la concursul internaţional al Programului SPARE.

Al doilea raport al elevilor liceului teoretic din satul Chişcareni,raionul Sîngerei D. Prisăcaru şi M. Rotari a fost consacrat temei practice „Biogaz - independenţa energetică”. După aceasta a fost prezentată comunicarea privind activitatea elevilor şi pedagogilor în cadrul programului internaţional SPARE în Moldova de către N. Halaim – profesoare de bilogie a liceului V. Lupu, mun. Chişinău, care este coordonatoarea acestui program în Moldova. În continuare a urmat raportul consacrat noilor construcţii a instalaţiei eoliene, prezentat de şeful laboratorului Surse regenerabile de energie al IE AŞM, d.ş.t. V. Burciu.

În raportul final făcut de către E. Coptiuc, S.R.C. Heliomax, mun. Chişinău ( „ Practica şi problemele conectrării instalaţiilor fotovoltaice la reţelele electrice”) au fost menţionate neajunsurile în actele legale ce reglementează chestiunile privind relaţiile dintre producători şi organizaţiile furnizoare de energie.

Concluzii şi recomandări:
1. Utilizarea energiei din surse regenerabile prezintă o problemă complexă şi are părţi forte şi părţi slabe. Una din părţile slabe o constituie instabilitatea în timp şi intensitatea slabă a fluxurilor specifice de energie din SER.
2. Problema nevizibilităţii SER de putere mică unitară de către OTS şi dificultăţile care pot urma în dirijarea cu sistemul electroenergetic.
3. Este necesar de revizuit cerinţele privind puterea minimală a SER care poate fi conectată ca sursă de energie la reţelele de distribuţie.
4. Este necesar de modificat legislaţia privitor la asigurarea accesibilităţii conectării surselor de putere mică (sub 10 k W) la reţele electrice.
5. Sporirea puterii instalate a SER (eoliană şi fotovoltaice) este necesar de echilibrat cu dezvoltarea generării distribuite bazată pe surse sigure în timp de materie primă. Aceasta poate fi o condiţie pentru investitori la promovarea tehnologiilor de generare din surse regenerabile de energie, ceea ce ar asigura stabilitatea sistemului electroenergetic la creşterea cotei puterii instalate în sistem a SER.