Schimb de experienţă privind dezvoltarea capacităţilor de reglementare naţionale.

Schimb de experienţă privind dezvoltarea capacitţăilor de reglementre naţionale.

Оn perioada 14-17 mai 2013 la Chişinău, Republica Moldova au derulat lucrurile Atelierului de lucru din cadrul Programului de Parteneriat оn Domeniul Reglementţrii Sectorului Energeticorganizat de către Agenţia Naţională de Reglemenare оn Energetică şi Comisia Serviciilor Publice din Missuri (SUA) cu spriginulUSAID.

Ca obiective semnificative pentru ANRE au fost formulate următoarele:

· Revizuirea domeniilor specifice a proprie condiţie etice оn scopul revizuirii Codului de eticţ intern оn continuare a unui cadru legal pentru propriul Comitet de Eicţ.

· Identificarea şi transpunerea celor mai bune practici оn sancţionare pentru оncţlcţrile condiţiilor de licenţă din partea utilităţilorpublice.

· Identificarea măsurilor de reglementare pentru a ghida tramziăiqa către pieţele liberalizate de energie electrică şi gaze naturale în Moldova.

· Revizuirea actualului model de piaţă a energiei regenerabile din Moldova şi identificarea măsurilor specificecare ar putea sprijini dezvoltarea în continuare a acesteia.

· Defenirea funcţiilor şi a obligţiunilor companiilor de distribuţie , furnizorilor şi a producătorilor faţă de consumatorii finali ca elementre necesare a regulilor pieţii ( în curs de elaborare).

· Evaluarea metodelor de contabilizare a utilităţilor în vederea cheltuielilor şi costurilorde separare contabilă funcţională a companiilor reglementate din sectorul energetic.

· Revizuirea celor mai bune practici pentru îmbunătăţirea regulelor existente de interconectare în cadrul reţelei electrice.

Sursa: Programul de lucru al manifestăriidin 14-17 mai 2013, Hotelul Leogrand, Chişinău

Detalii:http://www.anre.md/