“Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova”

Ministerul Economiei, în colaborare cu USAID şi Academia de Ştiinţe a Moldovei/ Institutul de Energetică (AŞM/IE), a organizat conferinţa “Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova”, dedicată prezentării rezultatelor analizei preliminare a politicilor energetice, cu evaluarea impactului politicilor în domeniul valorificării surselor regenerabile de energie şi eficienţei energetice, în contextul deţinerii de către Moldova a statutului de membru la Comunitatea Energetică.

Conferinţa a avut loc pe data de 2 martie 2012, la Leogrand Hotel and Convention Center (sala Nistru), Chişinău. Proiectul agendei conferinţei se anexează.

În cadrul evenimentului a fost efectuată o prezentare a rezultatelor preliminare a fazei I a proiectului USAID/Hellenic Aid - Regional Energy Strategic Planning Project (“SYNENERGY”) pentru Moldova. Această activitate a fost realizată în colaborare cu Ministerul Economiei, AŞM/IE, Centrul pentru sursele de energie regenerabile (CRES, din partea Hellenic Aid) şi „International Resources Group” (IRG Ltd., în calitate de contractor USAID).

Menţionăm că, analiza a fost efectuată cu suportul modelului de optimizare economică MARKAL/TIMES, care a examinat costurile energetice pe viitor şi investiţiile necesare pentru: (1) scenariul de referinţă “afacerea în condiţii obişnuite”; (2) scenariu accelerat de eficienţă energetică; (3) programul investiţional pentru energie regenerabilă; (4) combinarea politicilor de eficienţă energetică şi energie regenerabilă. Rezultatele obţinute estimează impactul asupra costurilor sistemului energetic, importurilor, extinderii centralelor electrice, investiţiilor necesare şi emisiilor de bioxid de carbon pentru Republica Moldova pentru următorii 20 de ani.

După prezentare a fost organizată o discuţie liberă referitor la stadiul lucrului analitic curent, procesul de perfecţionare al modelului MARKAL-Moldova şi politicile prioritare ce vor influenţa asupra dezvoltării ulterioare a sistemului energetic din Republica Moldova.

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea I

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea II

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea III

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea IX

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea V

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea VI

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea VII

Analiza de politici energetice şi planificare strategică pentru Republica Moldova - partea VIII