Prezentarea proiectului „ UN-UNDP Low Emmission Capacity Building Programme- Moldova”.

Proiectul a fost lansat la întrunirea comitetului de evaluare a proiectului localla 8 iulie 2013 în sala de conferinţe a Ministerului Mediului.

Ca obiectiv al proiectului este formulată contribuţiala o consideraţie mai eficientă a fenomenului„schimbareaclimei”în procesul de planificare, elaborare şi impementare a politicilor.

Ca rezultatepreconizate ale proiectului au fost desemnate următoarele:

· Constituirea sistemului naţional de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

· Formularea a patru acţiuni adecvate de atenuarela nivel naţional (in engl. NAMA) în contextul priorităţilor naţionale de dezvoltare durabilă şi a cerinţelor NAMA susţinute la nivel internaţional.

· Crearea sistemului de monitorizare, raportareşi verificare (MRV)a acţiunilor adecvate de atenuare la nivel naţional ( NAMA) şi Strategiei de dezvoltare cu emisii reduse (SDER) a Republicii Moldova până în anul 2020.

Termenul de implementare a proiectului ( iulie 2013 –aprilie 2016). Bugetul proiectuluieste determinat în sumă de 642 miidolari SUA .Partenerul Naţional de Implementare este Oficiul Schimbarea Climei şi Ministerul Mediului , iar cel internaţional – PNUD Moldova. Donatori ai proiectului sunt Uniunea Europeană, GguvernulRepublicii Federale Germania şi Guvernul Australiei.

Se preconizează, că selectarea executoriloracţiunilor planificate se va face în bază de concurs şi la aceste concursuri vor avea posibilitatea să participe diferite instituţii, inclusiv şi cele cu statut de instituţie publică.

V. Berzan