Proiecte internaţionale. Rezultate curente.

Pe 19 septembrie 2011 Institutul de Energetică a fost vizitat de reprezentanţii Centrului Ştiinţific şi Tehnic din Ucraina ( STCU). Scopul vizetei a constatat în familiarizarea cu rezultatele cercetărilor din cadrul proiectului „Development, realisation and testing of the sample of high-speed phase shift transformer with thyristor control” executat de către Institutul de Energetică.
Directorul de proiect dr. hab. V. Berzan a raportat despre rezultatele curente ale cercetărilor, menţionând elementele inovaţionale ale soluţiilor tehnice elaborate şi posibilităţile de realizare constructivă a transformatorului cu reglarea decalajului de fază. Noile scheme propuse asigură o diminuare esenţială a masei echipamentului electroenergetic al instalaţiei. Aceste soluţii asigură un raport mai ridicat privind puterea instalată şi puterea de transmisie prin instalaţie, de exemplu de la 2,15 a schemei instalaţiei prototip până 1,6-1,82 pentru schema instalaţiei selectate ca schemă de bază. Un interes deosebit îl prezintă variantele de realizare a instalaţiei cu utilizarea bateriei de condensatoare ce formează o ramură suplimentară în circuitul electric al instalaţiei şi în rezultatul calculelor s-a stabilit posibilitatea realizării unei astfel de instalaţii care permite de a atinge valoarea coeficientul raportului dintre puterea instalată a transformatorului de excitaţie şi a transformatorului în serie sub unitate.
S-a menţionat de asemenea existenţa potenţialului de brevetare a soluţiilor examinate, inclusiv prin depunerea cererii în sistemul euroasiatic de brevetare.
Reprezentanţii CSTU au menţionat caracterul aplicativ al cercetărilor, corespunderea rezultatelor planului calendaristic, precum şi nivelul de satisfăcător organizare a activităţii de cercetare în cadrul acestui proiect.

V. Berzan