Vizită de lucru a partenerilor de la Universitatea Naţională Tehnică din Ucraina la Institutul de Energetică al AŞM

În perioada 18-21 septembrie 2011 în vizită de lucru la IE AŞM a fost o delegaţie de la Universitatea Naţională Tehnică din Ucraina (Institutul Politehnic din Kiev): prof. V. M. Spivak şi directorul adjunct al Institutului de cercetări „Electronica Aplicată”- A. B. Bogdan. Concomitent reprezentanţii echipei, care a vizitat IE AŞM sunt executanţi ai proiectului de cercetare „Преобразование солнечной радиации в электрическую энергию на основе фотовольтаических преобразователей (Conversia radiaţiei solare în energie electrică în baza convertoarelor fotovoltaice)”

Oaspeţii au raportat despre rezultatele cercetărilor orientale spre sporirea randamentului de conversie a radiaţiei solare în energie electrică în baza structurilor în straturi subţiri cu heterojoncţiuni. Astfel soluţiile propuse de utilizare a stratului tampon şi a siliciului cristalin implantat în stratul emiter a avut ca rezultat sporirea randamentului acestora elemente de conversie de la cca. 9 % până la 14%, dar în baza unei tehnologii de formare a celulelor fotovoltaice mult mai simple de realizat şi mai ieftine ca tehnologia formării celulelor fotovoltaice în multe straturi. Aceasta asigură şi diminuarea costului elementelor fotovoltaice cunoscute ca structuri HIT- structuri.

Partea moldovenească a executanţilor proiectului a raportat despre rezultatele utilizării elementelor convertoare (Module fotovoltaice şi convertorii energiei electrice în lumină – LED). S-a examinat şi problema sporirii eficienţii utilizării energiei electrice produse de modulelor fotovoltaice, reieşind din diseminarea nişelor de utilizare a acestei energii ca să fie economic competitive. Soluţiile elaborate şi realizate de către IE AŞM privind sistemul de iluminat dirijat s-au estimat ca o soluţie reuşită şi economic competitivă.

S-a decis de a conlucra în comun în domeniul publicării rezultatelor cercetărilor, precum şi pregătirea concepţiei unui nou proiect comun de cercetare în domeniul utilizării energiei solare.
Totodată s-a examinat şi ca principiu a fost acceptat proiectul de pregătire a manualului „Nanoelectronica” pentru editare în Republica Moldova. În această ediţie se vor include rezultatele obţinute de echipele din Ucraina şi Republica Moldova, inclusiv, acele ce se referă la utilizarea energiei solare.

V. Berzan